Łączna liczba wyświetleń

środa, 1 sierpnia 2012

Gruszki w occie winnym

1 kg twardych gruszek
1 szkl wody
1 szkl cukru
1 szkl octu winnego
gorczyca
pieprz czarny
ziele angielskie
1 łyżeczka cynamonu
sok z cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
Umyte,oczyszczone z pestek gruszki kroimy w ćwiartki,zanurzamy je na kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny dzięki czemu owoce zachowują pękny kolor. Do szklanki wody dodajemy cukier,gotujemy ze skórką cytrynową i cynamonem.Do gorącej zalewy dodajemy ocet,następnie zalewamy gruszki,po czym odstawiamy je na 12 godzin.
Po 12 godzinach wyjmujemy gruszki z marynaty i jeszcze raz ją gotujemy,gdy zacznie wrzeć wkładamy gruszki i gotujemy 5 minut.Nastepnie wyjmujemy owoce i układamy w słoikach.Do kazdego słoika dodajemy po kilka ziarenek gorczycy,pieprzu i ziela.Tak przygotowane owoce  zalewamy marynatą.Słoiki zakręcić i pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz