Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 sierpnia 2012

Chutney brzoskwiniowy

CHUTNEY-jest to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw.Najczęściej używamy go do potraw mięsnych i wegetariańskich,a bogactwo smaków jest ogromne...od bardzo pikantnego do słodkiego.Do Polski przepis przywędrował z Indii.


Chutney brzoskwiniowy
1 kg brzoskwiń
1 czerwona papryka
40 dkg cebuli
3 łyżki rodzynek
1,5 szkl octu winnego
1/2 opakowania cukru żelującego
1 łyżka pieprzu,gorczycy,curry
2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
Obrane brzoskwinie kroimy na cząstki.Rodzynki namoczyć a następnie odsączyć.Cebulę drobno kroimy,tak samo postępujemy z papryką. Składniki te gotujemy na małym ogniu,dodajemy pozostałe i gotujemy kolejne 15 minut.Kiedy już będą rozgotowane przekładamy do słoików i pasteryzujemy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz