50 dkg mąki
25 dkg chudego twarogu
10 łyżek masła
10 łyżek oliwy
sok z cytryny
12 dkg cukru
cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
na nadzienie-
2kg śliwek
łyżka cukru
na polewę-
4 jajka
10 dkg cukru
cukier waniliowy
8 dkg mąki ziemniaczanej
10 dkg płatków migdałowych
Śliwki umyć,wypestkować.Do miski włożyć twaróg,dodać mleko,oliwę , sok z cytryny,cukier,szczyptę soli,cukier waniliowy.Wymieszać,dodać przesianą mąkę z proszkiem.Wyrobić ciasto.Brytwankę wysmarować tłuszczem,wyłożyć na nią ciasto,obłożyć śliwkami i posypać cukrem.Przygotować polewę- białka z jajek ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Masę posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wyłożyć na śliwkach.Posypać płatkami migdałowymi.Piec ok 40 min w temp.200 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz