Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 30 lipca 2013

Pyszna chałwa domowa


- 250 g masła roślinnego

- 1/2 szklanki wody

- 1/2 kg mleka w proszku

- 2 szklanki cukru

- 5 czubatych łyżek kakao

- 5-6 paczek herbatników PETIT BUERE

- 100 g orzeszków (najlepiej ziemnych)

- ok. 100 g rodzynek

- ew. aromat waniliowy (może też być rumowy)



Wodę, cukier, masło roślinne zagotować.
Mleko w proszku wymieszać w misce z kakao i ciągle mieszając wlewać wodę z masłem i cukrem.

 Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę, dodać bakalie oraz pokruszone herbatniki.

Do długiej blaszki wyłożonej folią aluminiową przełożyć masę. Chłodzić w lodówce aż chałwa zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz