Łączna liczba wyświetleń

sobota, 27 lipca 2013

pieczeń rybna na ciepło i na zimno

1 kg mrożonych filetów z ryby morskiej (mintaj, morszczuk)
1 nieduża cebula,
1 jajko,
3 łyżki natki pietruszki,
1 bułka namoczona w mleku,
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, lyżeczka soku z cytryny

Rybę rozmrozić, zemleć w maszynce elektrycznej albo malakserze razem z cebulą, odciśniętą bułką. Dodać jajko, natkę, przyprawy, sok z cytryny. Można też dodać pokrojoną i wcześniej podgotowaną marchewkę, oliwki czy paprykę.

Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Wlać masę. Posypać na wierzchu bułką tartą. Piec. ok. 40 - 50 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z formy. Podawać na ciepło lub na zimno - krojąc na kawałki - z sosem tatarskim i białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz