Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 28 lipca 2013

ciasto na pizzę na mleku


2 szklanki przesianej przez sitko mąki
50 g drożdży
4 łyżki mleka (lekko podgrzanego)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki wody


Wykonanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem do pizzy i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz