Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 lipca 2013

Pączki z konfiturą różaną

1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
100 g drożdży
6 żółtek
100 g cukru
1 jajko
100 g masła
50 ml rumu
1 cytryna
1/2 laski starej wanilii
sól
400 g konfitury z róży
1 i 1/2 kg smalcu
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 150 ml ciepłego mleka i 200 g mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka rozetrzyj z jajkiem, z pozostałym cukrem, mąką i mlekiem. Dodaj wyrośnięty zaczyn, rum, skórkę i sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj. Ciasto musi wchłonąć cały tłuszcz. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formuj kulki, w każdej rób wgłębienie, nakładaj pół łyżeczki konfitury i zalepiaj ciastem. Zlepioną stroną układaj pączki na stolnicy posypanej mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzej smalec i wrzucaj pączki zlepieniem do dołu (jeśli smalec będzie zbyt gorący, pączki szybko się spalą, jeśli zbyt zimny, będą gumowate). Odwróć je, gdy się zarumienią. Wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz