Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 lipca 2013

Ciecierzyca ze szpinakiem

1 szklanka ciecierzycy

ok 500 g liści szpinaku (lub 200- 300 g mrożonego)

sól, pieprz do smaku

2 większe ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki oleju/ oliwy

szczypta startej gałki muszkatołowej

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc, następnego dnia płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 6 szklankami świeżej wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy z uchyloną pokrywką godzinę lub nieco dłużej.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smymy do zeszklenia, dodajemy wypłukany i wytrząśnięty z nadmiaru wody szpinak (jeśli używacie mrożonego, trzeba go na noc włożyć w miseczce do lodówki, następnie przed użyciem odcisnąć nadmiar wody), mieszając podgrzewamy przez kilka minut, aż liście zmiękną. Wrzucamy do blendera ciecierzycę, szpinak z cebulą, wciskamy przez praskę czosnek i miksujemy do uzyskania smarownej pasty. Teraz doprawiamy pastę solą (niepełna płaska łyżeczka), odrobiną pieprzu i szczyptą startej gałki muszkatołowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz