Łączna liczba wyświetleń

piątek, 26 lipca 2013

Faworki maślane

50 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
3 jajka
4 łyżki mleka
13 dag masła
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obsypania faworków
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować. Dodawać po trochu mąki, nadal miksując. Jeśli mikser już nie da rady miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączone, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz