Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 lipca 2013

Ciasto ryżowe



1 kg mąki ryżowej
cukier
sól
płynne barwniki do żywności (różowy; zielony i żółty)
cytryna
kakao
estragon (proszek)
bakalie do ozdoby (opcjonalne)
Tęczowe ciasto ryżowe - sposób przygotowania:
Pierwsza warstwa- brązowa: do średniej wielkości miski wsyp szklankę mąki ryżowej, dodaj łyżeczkę kakao, szczyptę soli, 2 łyżki cukru i cztery łyżeczki wody. Składniki wymieszaj dokładnie (powstałe grudki można rozgnieść palcami), po czym rozprowadź masę w tortownicy, tak żeby się równomiernie rozłożyła.
Zielona warstwa: wsyp 1,5 szklanki mąki ryżowej do miski, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru i łyżeczkę estragonu. Wymieszaj 2 łyżki wody z 1 kropelą zielonego barwnika, dodaj do reszty składników, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Zieloną warstwę rozłóż równomiernie na brązowej warstwie.
Żółta warstwa: wsyp 1,5 szklanki mąki ryżowej do miski, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru, łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę wody wymieszaną z kroplą żółtego barwnika- dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie na zielonej warstwie.
Różowa warstwa: wsyp 1,5 szklanki mąki ryżowej do miski, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru oraz łyżkę wody wymieszaną z kroplą różowego barwnika- dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie na żółtej warstwie.
Biała warstwa (ostatnia): wsyp 1 szklankę mąki ryżowej do miski, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki cukru, i cztery łyżeczki wody. Wymieszaj dokładnie i pokryj powstałą masą pozostałe warstwy ciasta. Ciasto można ozdobić bakaliami(szczególnie korzystnie wyglądają na nim migdały, żurawina i pokrojone w paseczki morele). Po przygotowaniu w taki sposób ciasta należy gotować je na parze w wysokiej temperaturze 30 minut, po czym potrzymać je nad parą jeszcze 5 minut. Następnie pozwólmy ciastu się schłodzić. Jest to tradycyjne ciasto koreańskie przygotowywane na specjalne okazje- mało słodkie, przez co dietetyczne. Podawać z kawą lub herbatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz