Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 czerwca 2012

Kalafior z farszem

Czy pamiętasz taką sytuację kiedy stoisz nad zlewem z naczyniami
po dopiero co zjedzonym obiedzie i pada pytanie
  CO JUTRO NA OBIAD?
Ręce opadają, razem z tymi brudnymi talerzami.
Nie masz pomysłu,nie masz zakupów...
Z czasem też nie najlepiej bo są przeróżne obowiązki
a domownicy do pomocy aż się palą...
Wszystko na twojej głowie
Jeden z moich pomysłów to faszerowany kalafior

Kalafior faszerowany mielonym


Potrzebne


duży kalafior
ok. 50 dkg mięsa mielonego
jajko,odrobina bułki tartej
przyprawy,które lubisz w mięsie mielonym
bułka,koper


Kalafiora umyć,lekko obgotować w osolonej wodzie tak by był elastyczny ale sie nie rozpadł,mięso mielone przyprawić jaj zwykłe,kalafiora wyjąć z wody,lekko przestudzić.Mięso mielone wciskać palcami między różyczki najgłębiej jak się da,można w ten sposób uformować piękną kulę.Kalafiora przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem,pieczemy ok 30-50 min.
Podawać z ziemniaczkami lub pieczywem.Bardzo smaczny również na zimno


Smacznego.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz