Łączna liczba wyświetleń
czwartek, 1 sierpnia 2013
Ryba w sosie serowo-orzechowym
1 kg ryby
25 dkg orzechów ziemnych (mogą być solone)
2-3 serki topione bez przypraw
1 szkl. mleka - może być troche więcej
pieprz, vegeta, koperek świeży
mąka do panierowania ryby
olej do smażenia
Rybę solimy , obtaczamy w mące i smażymy na lekko rumiano z każdej strony. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Przygotowujemy sos: orzechy mielimy dosyć drobno, serki rozpuszczamy w gorącym mleku lekko gotując. Doprawiamy vegetą i pieprzem wg uznania. Do gorącego sosu wsypujemy orzechy i czekamy aż lekko napęcznieją (sos zrobi się gęsty- jeżeli będzie za gęsty dolewamy odrobinę mleka). Sosem zalewamy rybę i wstawiamy do piekarnika na 20 min aż lekko sie zrumieni. Po wyjęciu posypujemy koperkiem, podajemy z ryżem z warzywami lub młodymi ziemniaczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz