Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 1 sierpnia 2013

Ryba w sosie serowo-orzechowym



1 kg ryby

25 dkg orzechów ziemnych (mogą być solone)

2-3 serki topione bez przypraw

1 szkl. mleka - może być troche więcej

pieprz, vegeta, koperek świeży

mąka do panierowania ryby

olej do smażenia



Rybę solimy , obtaczamy w mące i smażymy na lekko rumiano z każdej strony. Układamy w żaroodpornym naczyniu.

Przygotowujemy sos: orzechy mielimy dosyć drobno, serki rozpuszczamy w gorącym mleku lekko gotując. Doprawiamy vegetą i pieprzem wg uznania. Do gorącego sosu wsypujemy orzechy i czekamy aż lekko napęcznieją (sos zrobi się gęsty- jeżeli będzie za gęsty dolewamy odrobinę mleka). Sosem zalewamy rybę i wstawiamy do piekarnika na 20 min aż lekko sie zrumieni. Po wyjęciu posypujemy koperkiem, podajemy z ryżem z warzywami lub młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz